Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) a Organizației Mondiale a Sănătății a clasificat îndulcitorul artificial aspartam (E951, în Europa) drept „posibil cancerigen pentru oameni”, în iulie 2023. Cu toate acestea, la peste un an, aspartamul este încă pe piață. Acesta este un risc inacceptabil pentru sănătate, spun foodwatch, Liga împotriva Cancerului și aplicația independentă Yuka. Cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Cancerului, marcată în fiecare an pe 4 februarie, ei solicită o interdicție printr-o petiție europeană, se arată într-un comunicat de presă al foodwatch.
Aspartamul este folosit ca înlocuitor de zahăr în peste 2.500 de produse etichetate ca fiind „cu conținut scăzut de grăsimi” sau „fără zahăr” în Europa, în special în băuturi răcoritoare - Coca-Cola Zero, Pepsi Max, Sprite Zero etc.-, băuturi energizante și gumă de mestecat. De asemenea mai este folosit în unele produse „light”, cum ar fi unele produse lactate Nestlé Lindahl și gume de mestecat Mentos.
Un studiul epidemiologic al Institutului Național de Sănătate și Științe Medicale din Franța (Institut national de la santé et de la recherche médicale - Inserm) asupra aspartamului, realizat în 2022, pe 102.865 de participanți, a arătat că riscul de cancer apare chiar la un consum zilnic scăzut de aspartam. Autorii studiului consideră că utilizarea aspartamului ca alternativă pentru zahăr nu poate fi susținută.
Pe lângă recenta clasificare ca posibil cancerigen de către OMS, cercetări independente au asociat de peste treizeci de ani aspartamul cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. În plus, o serie de studii arată că nu are niciun efect pozitiv asupra greutății și, pe termen lung, poate chiar provoca creșterea în greutate.
În același timp, potrivit unui sondaj YouGov comandat de foodwatch, 40% dintre respondenții europeni consumă în mod regulat produse care conțin aspartam. Prin urmare, aici este vorba de o problemă clară de sănătate publică.
„Factorii noștri de decizie europeni trebuie să ne protejeze”
Organizațiile europene foodwatch și Liga împotriva Cancerului și aplicația Yuka lansează astăzi o petiție pentru a face presiuni asupra instituțiilor europene să interzică aspartamul și să ceară statelor membre UE să ia măsuri. Principiul precauției consacrat în reglementările europene impune interzicerea acestuia, spun ei.
Natacha Cingotti, Senior Campaigns Strategist la foodwatch International, spune: „Nu este timp de pierdut. Inacțiunea guvernelor și a Europei în ultimul an și jumătate este intolerabilă. Un aditiv cu atât de multe riscuri nu își are locul în mâncarea sau băutura noastră. Evidențiind posibilele riscuri de cancer asociate cu aspartamul, OMS a transmis un semnal clar despre riscul pentru sănătatea noastră, factorii noștri de decizie europeni trebuie să ne protejeze”.
Potrivit aceluiași sondaj YouGov, doi din trei consumatori europeni sunt în favoarea interzicerii aspartamului ca măsură de precauție. Deci inițiatorii petiției se așteaptă la o susținere largă.
Julie Chapon, co-fondator Yuka, plănuiește să mobilizeze cei 45 de milioane de utilizatori ai aplicației din Europa: „95% dintre utilizatorii Yuka spun că au încetat să mai cumpere produse care conțin aditivi controversați datorită aplicației. Acum dorim să dăm consumatorilor puterea de a acționa ca o pârghie pentru interzicerea acestui aditiv riscant”.
Philippe Bergerot, președintele Ligii împotriva Cancerului, nu vede „nici un motiv pentru a permite oamenilor să fie expuși la un risc complet evitabil de cancer. OMS și numeroase studii științifice evidențiază acest risc. Nu putem spune că nu știm. Cerem factorilor noștri de decizie politică să-și asume responsabilitatea și să interzică aspartamul”.
Într-un raport, foodwatch detaliază problemele implicate în aprobarea acestui aditiv extrem de controversat în ceea ce privește sănătatea. Evaluarea aspartamului de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) în 2013 a făcut obiectul mai multor critici cu privire la conflictele de interese.
foodwatch, Liga împotriva Cancerului și Yuka sunt hotărâte să mobilizeze consumatorii europeni și să pună în mișcare factorii de decizie: „Din moment ce nu s-a dovedit că aspartamul este pe deplin sigur, nu mai ar trebui să fie autorizat pe piața europeană”, a spus Natacha Cingotti de la foodwatch.